Pas toen ik echt voor mijn
talent durfde te gaan staan,
stroomde het in mijn business &
voelde ik me pas echt gelukkig.

En daarmee ontstond mijn missie:

Zorgen voor verbinding, want als mensen contact hebben met elkaar,
met elkaar verbonden zijn, dan wordt de wereld een stukje mooier.

Ik zorg voor die verbinding door persoonlijke aandacht te geven,
en met mooimakerij & positiviteit.

“Veel geld verdienen met dat wat je het allerleukste vindt”

Laat ik je eerst iets vertellen over mezelf en waar ik vandaan kom. Ik ben geboren in de Amsterdamse Pijp, waar mijn vader een slagerij had. Van hem leerde ik hard te werken, maar wel met passie voor je werk én daar veel geld mee te verdienen. Het ondernemerschap zit in mijn DNA. We waren thuis ook altijd heel open over geld. Mijn vader leerde me dat geld belangrijk is, omdat het je mogelijkheden geeft. Zijn versie van ‘geld maakt niet gelukkig’ was: ik ben liever ongelukkig met geld, dan zonder geld. Op mijn 14e ging ik op zaterdag lekker met mijn vader in de slagerij werken. “Altijd je eigen geld maken, Suusje”.

Hij zag ook altijd overal kansen en was een echte rasoptimist. Twee eigenschappen die hij aan mij heeft doorgegeven. Daarnaast heb ik een groot doorzettingsvermogen. De combinatie van die 3 eigenschappen maakte dat ik al vroeg veel dingen gedaan kreeg. Als ik iets in m’n kop had, gebeurde het ook. Dus toen mijn leraar zei dat ik een mavo advies kreeg, heb ik net zo lang met hem en mijn ouders gepraat totdat ik naar het VWO kon. Ik wilde namelijk persé naar de universiteit en dat is gelukt.

Na mijn studie maakte ik razendsnel carrière in verschillende functies binnen 1 bedrijf: van de helpdesk naar team coördinator, van projectmanager naar accountmanager.

Passie hebben voor wat je doet, dat heb ik geleerd van mijn vader. Hij leefde dit voor. Ik had als kind altijd al een passie voor lezen, schrijven en tekenen. Toch zagen allebei mijn ouders geen toekomst voor mij op het creatieve vlak. Daar kun je je geld toch niet mee verdienen?! Ik nam dat voor waar aan. Dus ik ging Pedagogische Wetenschappen studeren in Amsterdam, want ik heb altijd van kinderen gehouden. Een andere manier van passie volgen dus.

Tijdens mijn afstuderen, startte ik als call center medewerker bij een bedrijf in de corporatiesector (nee, niet corporate, maar corporatie. Woningbouwverenigingen…). Dat was ik na een paar maanden al zat en werd softwaretester. Toen team coördinator, projectmanager, afdelingsmanager en uiteindelijk accountmanager. 5 verschillende functies, allemaal binnen hetzelfde bedrijf in een periode van 8 jaar. Keihard werken, KPI’s behalen, nul ruimte voor creativiteit.

Ik dacht dat ik succesvol was als ik hard werkte en steeds een hogere functie kreeg. Met meer verantwoordelijkheden, waardoor ik dus nóg harder moest werken. Een hoger salaris. Een leaseauto. Dure laptop en de laatste iPhone. Meer aanzien (binnen het bedrijf, maar ook in mijn privé omgeving).

 

 

Na 8 jaar was ik helemaal klaar met dat racen en sjeezen. Mijn dochter was inmiddels 2 jaar en ook moeder worden heeft mij veranderd. Het was tijd voor iets anders. Ik nam ontslag (dag vet salaris, dag lease auto, dag luxe extraatjes) en ging als locatiemanager op een kinderdagverblijf aan de slag. En hoewel ik het heerlijk vond elke dag ‘m’n kleintjes’ te zien, met al hun liefde en enthousiasme, vond ik het werken met een team van alleen maar vrouwen best een uitdaging.

Ondertussen kwam de economische crisis tot een hoogtepunt. Wachtlijsten voor kinderdagverblijven verdwenen, locaties moesten sluiten en ik was als laatste in dienst gekomen. Dus mijn contract werd niet verlengd. Dat was aan de ene kant een opluchting, want nu kon ik op zoek naar een baan die ik écht leuk vond. Maar tegelijkertijd sloeg de paniek een beetje toe: wat ga ik dan wél doen? En kan ik wel snel een nieuwe baan vinden, want hee, die hypotheek moet wel betaald worden?!

En toen stond mijn hele leven ineens op zijn kop

Slecht nieuws komt vaak niet alleen. Ik had geen baan,
sollicitatiegesprekken leverden niks op en toen ging ik ook nog eens scheiden.
Geen relatie, geen baan, geen (spaar)geld, geen huis.
Op een gegeven moment zei ik tegen mezelf:
ga gewoon iets doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent zodat je je rekeningen kan betalen.
En van daaruit ga je verder zoeken, naar ‘die leuke baan’.

Ik had het uitgesproken en het Universum ging aan de slag met m’n bestelling : )
Binnen een paar weken kwam ik via via aan een leuke,
(dacht ik toen nog) tijdelijke baan als gastvrouw op een luxe vergaderlocatie.
Ik vertelde een gast daar dat ik op zoek was naar een leuk appartement,
en bam, hij wist wel iemand.
Relatief veel te duur, maar dat zou ik wel regelen.
Twee weken later tekende ik het huurcontract.

Oog hebben voor talent en passie

De grootste klant op die vergaderlocatie, Kessels & Smit, was een organisatie adviesbureau Voor mij kenmerken zij zich onder andere door hun passie voor en expertise over talentgericht werken en je passie gaan leven. Alles wat je aandacht geeft, groeit. En dat is vooral heel fijn en succesvol als je die aandacht geeft aan hetgeen je leuk vindt, waar je goed in bent en passie voor hebt.

Er ging een wereld voor me open. Ik had een (groot) ontwikkelbudget en mocht dat ook, of misschien wel vooral, besteden aan mijn passie en talent. Zo begon ik weer met creatieve cursussen en opleidingen en herontdekte ik mijn talent en passie. Tekenen. Ontwerpen. Mooimaken.

En dat werd opgepikt door collega’s. Ja, want die klant met haar 40+ adviseurs, voelde als collega’s. Ik liet zien wat ik leerde en zij zagen daar potentieel in om te gebruiken in hun werk met coachees en groepen. Zo kreeg ik eigenlijk mijn eerste opdrachten. Dat deed ik een half jaar onbetaald, vanuit passie en erkenning. Dat gaf mij het vertrouwen dat ik dit ook als ZZP’er kon doen.

Ik besloot ondernemer te worden

 

Eerst 2 jaar parttime, ik werkte nog 2 a 3 dagen als locatiemanager.
Aan het einde van dat 2e jaar nam ik ontslag en
ging ik fulltime ondernemen als illustrator en vormgever.

Dat was retespannend. Ik was kostwinner, had geen partner,
wel een heerlijk kind en een fantastisch, maar iets te duur, appartement.
Maar ik voelde aan alles: dit is waarom ik op aarde ben.
Om verhalen te vertellen in beelden.
Om mooimakerij op de kaart te zetten.
Met in mijn achterhoofd: als het niet lukt,
kan ik altijd weer een baan zoeken.
Ik zeg altijd maar:
liever spijt van dingen die ik wél heb gedaan,
dan van dingen die ik niet heb gedaan.

Het idee van welkomst- en toolboxen is toen ontstaan.
Boxen waarmee de deelnemers welkom werden geheten
aan het begin van een traject.
Met daarin een mooi notebook, een cadeautje en
verschillende, mooi geïllustreerde en vormgegeven materialen.
Materialen die de adviseurs konden gebruiken
tijdens het werken met de groepen.

Het was een enorm succes bij de adviseurs
die (live) met groepen werkten in jaartrajecten.
Ik had de ene klant na de andere.
Klanten blij, maar nog belangrijker:
hun deelnemers waren altijd heel blij en verrast met de boxen.
De klanten van mijn klanten werden fans!

En toen was er opeens een pandemie…

Ik werkte alleen maar voor klanten met een offline programma. Dus van de ene op de andere dag (weet je nog, dat weekend half maart van de eerste lockdown?) lag mijn hele business stil. Er gebeurde niets meer. Niks, nada, niente.

Al snel werd duidelijk dat dit wel even ging duren, dus besloot ik me te herpositioneren. Ik ging online ondernemen. Welkomstboxen maken voor vrouwelijke ondernemers met een online programma. En creatieve online cursussen maken voor hobbyisten. En dit bleek een gouden greep!

Eigenlijk was corona een blessing in disguise dus. Het beste wat me heeft kunnen overkomen. Ik heb toen pas echt geleerd om te ondernemen in plaats van alleen maar opdrachten aannemen uit een warm offline netwerk. En zo kwam ik tot mijn nieuwe ‘ik’.

Ik ben mooimaker en doe dat met illustraties, handlettering en vormgeving.
Ik help vrouwelijke online ondernemers die hun klanten voornamelijk online zien
en wel echt die verbinding willen maken.
Dat doe ik met gepersonaliseerde welkomstpakketjes,
die hun programma inhoudelijk ondersteunen en sterker maken,
zodat hun klanten fans en ambassadeurs worden.

Om erop te tekenen & schrijven, ermee te knippen & plakken, het voelen & ruiken.
Big LOVE for it! Ik maakte er zelfs een cursus over: ‘Liefde voor papier’.

Ik ben eigenlijk altijd vrolijk & opgewekt. Mijn mantra is ‘het komt altijd goed, so why worry?’ Een mooie eigenschap, cadeau gekregen van mijn vader ♥

 

Ik woon inmiddels ruim 15 jaar met veel plezier in Utrecht. Ik moest er wel aan wennen, leven in een groot dorp. En iedere keer als ik in Amsterdam ben, voelt het als thuis komen. Ooit ga ik terug…

Dat is eigenlijk in 1 woord wat ik het beste kan. Wat ik ook maak of doe, zakelijk en privé: ik kijk graag naar hoe ik iets mooier kan maken, een beetje kan opleuken, aantrekkelijker en gezelliger kan maken. En tegelijk wel praktisch en nuttig : )

Ik hou van alle aspecten van ondernemen. Het pionieren. Uitproberen. Spelen. Investeren. Leren. Doen wat nodig is. Groeien. En vooral: mijn klanten (en hun klanten) helpen en blij maken.

Zelfs van domme beslissingen of verkeerde keuzes met grote impact op m’n leven heb ik geen spijt. Alles wat ik heb gedaan in mijn leven, groot & klein, good or bad, heeft me gebracht waar ik nu ben. And I LOVE being right here!

Als kind was ik altijd aan het tekenen en schrijven. Dat doe ik nog steeds, elke dag, al is het maar even. Maar ik hou ook van schilderen, project life, haken, een leren tas maken en nog 1001 dingen. Ik ben een multipotentialist.

Ik hou van de stad! Ik word onrustig in een bos en kom juist tot rust in de stad. Al wandelend genieten van de schoonheid van gebouwen, binnenkijken bij mensen en dromen over wonen aan de grachten. De mensen. De reuring. I LOVE IT!

Mediteren, visualiseren, elke dag opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Ik doe het graag. Groot fan en student van de Law of Attraction. Ik vind dat echt mega interessant en geloof heilig in de werking ervan: the Universe has my back!

Op het eerste gezicht zal je dat misschien niet van me denken, maar ik ben een echte introvert met een aantal extraverte eigenschappen. Opladen doe ik door alleen te zijn en ik heb bijna nooit afspraken in het weekend.

Persoonlijke groei betekent voor mij bijna altijd 1-op-1 groei in m’n business. Ik vind het heerlijk boeken te lezen, podcasts te luisteren en cursussen te volgen. Om vervolgens de beste inzichten toe te passen in mijn bedrijf en in mijn (privé)leven.

Ik luister altijd naar m’n gevoel. Belangrijke beslissingen maak ik zelden op basis van ratio, want dat is meestal geen succes… Ik werk ook als creatief steeds meer intuïtief, in flow. Kijken naar m’n werk en voelen wat het nog nodig heeft.

Zo maak jij van jouw klanten fans & ambassadeurs

Het is eigenlijk heel simpel. Jouw klant wil van jou leren,
maar wil zich eerst gezien en gewaardeerd voelen. Die verbinding maken.
Dat bereik je met een welkomstpakketje.

En wil je nou echt fans & ambassadeurs maken van je klanten?
Dan maak ik een gepersonaliseerde welkomstbox voor je,
waarmee je je klanten welkom heet
én ze inhoudelijk ondersteunt in hun klantreis.
Met meerdere klant contactmomenten tijdens je programma,
zonder dat het jou extra tijd kost.

Wil jij weten hoe ik jou hierbij kan helpen?

Volg mij op instagram en leer me beter kennen
als mooimaker, creatief ondernemer, moeder & mens